Gepest: wat doet dat met je?

In mijn vorige artikel kon je lezen dat ik flink gepest ben tijdens mijn schooljaren. Als je dat artikel nog niet hebt gelezen, raad ik je aan om dat eerst te lezen voordat je deze verder leest. Vandaag wil ik jullie graag vertellen en hopelijk ook huidige pestkoppen waarschuwen, wat pesten met iemand doet en dat het niet zomaar weggaat als je klaar bent met school. Lees je mee?

Pesten op school

Pesten op school komt ontzettend vaak voor. Dat werd wel weer bevestigd door alle reacties die ik kreeg op mijn vorige artikel. Iedereen zit in de puberteit en er is altijd iemand in de klas die populair is om één of andere reden en vaak denkt dat ze om die reden het recht hebben om het pesten te beginnen. Daar gaat het vaak om bij pestkoppen; macht en onzekerheid. Macht is vaak de reden van degene die het pesten starten en de meelopers die meedoen met het pesten zijn vaak de onzekere. Ze willen ergens bij horen en doen er alles aan om zelf maar niet degene te worden die gepest word. Op dat moment dat iemand uitgekozen word om te pesten, denken kinderen niet na over de gevolgen. Het gaat er op dat moment alleen om dat degene die populair is en de macht heeft dit behoud en dat degene die mee pesten populair wórden. Ze denken totaal niet na over wat dat met zo een kind doet. Op dat moment én later in het leven.

Trauma voor de rest van je leven

Wat die gemene kinderen niet doorhebben op zo een moment, is dat ze je tekenen voor het leven. Het gepest maakt je onzeker over jezelf. Je gaat er vanuit dat iedereen je al haat, voordat je überhaupt een woord hebt gezegd. Dat is in ieder geval hoe ik me voelde op school. Om het nog maar niet te hebben over wat voor een impact het na school op je leven heeft.

De onzekerheid blijft. Ook na school. Je hebt school afgerond en je start met werken, maar je blijft getraumatiseerd. Trauma is misschien een heel zwaar woord om te gebruiken. Sommige van jullie zal denken dat het zwaar overdreven is, maar dat is het niet. Als zoiets iedere dag je leven nog steeds beheerst als je bijna 30 bent, dan mag je volgens mij wel spreken van een trauma.

Sociale onzekerheid

Altijd de onzekerheid in alles. Dat is echt verschrikkelijk. Ik ben onzeker in een sociale omgeving. Mogen deze mensen mij wel? Wat kan ik hier het beste op zeggen? Is dat dom wat ik net zei? Hoe kom ik over? Toon ik genoeg interesse in iedereen? Zie ik er wel leuk uit? Ben ik juist gekleed hiervoor? Kan ik meepraten over dingen? Ben ik wel goed genoeg? Vinden ze me nog wel leuk?

Kan-ik-dit-wel-onzekerheid

Mijn rijbewijs had ik pas heel laat. Simpelweg, omdat ik eigenlijk geen auto nodig had in het westen. Ik deed alles met het OV. Maar hier heb je echt wel een auto nodig als je ergens wilt komen. Door mijn onzekerheid over mijn rijbewijs (en niet te vergeten diepe schaamte omdat ik 26 was en nog steeds geen rijbewijs had), zakte ik keer op keer. Ik bleef maar bij mezelf denken “ik kan dit niet. Dit is niet voor mij weggelegd.”

Dat was niet alleen bij het halen van mijn rijbewijs, maar ook toen ik bijvoorbeeld een andere baan wilde hebben. Ik wilde uit de horeca, maar wat ik daarvoor moet doen en de mazzel die ik moet hebben.. Dat lukt mij nooit.

Het middelpunt

Oh, dat middelpunt. Die probeer ik te ontwijken. Ik kan dat niet. Er spoken allerlei vragen door m’n hoofd zoals ik hierboven al vertelde in een sociale omgeving. Presentaties ben ik ook echt onwijs slecht in. Zet mij maar op de achtergrond. Ergens waar ik niet direct gezien word.

Parkjes en in het donker buiten zijn

Vanwege de andere traumatische gebeurtenissen die ik kort uitleg in mijn vorige artikel, ontwijk ik parkjes. Ik vind het bos heerlijk overdag, maar ’s avonds zet ik daar geen stap.

Lopen in het donker doe ik alleen als het noodzakelijk is en altijd met sleutels tussen mijn vingers.

Geen uitweg meer

Je hoort, helaas, ook veel verhalen over kinderen die het gepest niet meer aan kunnen en hier geen uitweg meer in zien. Dat ze denken dat een einde aan hun leven maken de enige optie nog is. Hier heb ik nooit over nagedacht. Je bent nooit alleen.

Wat heeft het pesten met jou gedaan? Ik hoop dat ALS jij een pestkop bent en dit leest, dat je dan beseft wat dit met een mens kan doen en er DIRECT mee stopt. Want het is niet alleen op de momenten dat jij ze pest, maar elke seconde van hun leven word getekend.

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Bloglovin, Twitter en Youtube?

Volg:
Sylvahna Konter-Mulder
Sylvahna Konter-Mulder

Mijn naam is Sylvahna en ik ben de eigenaar van Sylvahna.nl. Joh! Hier blog ik over alles wat mij interesseert en waar ik blij van word. Mocht je meer van mij willen weten of mij wat willen vragen, dan kan je mij altijd mailen.

Find me on: Twitter | Facebook

Delen

11 Reacties

 1. 27 juni 2018 / 16:28

  Helaas heel herkenbaar. Ben mijn lager en mijn eerste middelbaar gepest en daardoor heb ik veel fake vriendschappen meegemaakt. Gelukkig heb ik nu hele lieve vrienden en vriendinnen die echt om mij geven, maar in het begin is dat altijd vertrouwen zoeken. Pesten is helemaal niet alleen het moment zelf, het maakt wonden die kunnen helen. Maar ze zullen altijd littekens nalaten
  Nikita onlangs geplaatst…Positiever denken, hoe dan?My Profile

 2. 28 juni 2018 / 08:38

  Herkenbaar. Ik ben dan niet echt gepest, maar wel volledig genegeerd om welke reden dan ook, en dat doet iets met je, ook als je 26 bent zoals ik nu. Het blijft in mijn hoofd spoken dat mensen mij niet leuk vinden, ook als ik daar helemaal geen aanwijzing voor heb. Het tekent je inderdaad.

 3. 28 juni 2018 / 16:25

  Wat bijzonder jammer dat dit jou overkomen is. Niemand zou dit echt mogen meemaken..

  • Sylvahna Konter-Mulder
   Auteur
   30 juni 2018 / 09:29

   Dank je wel! Ik doe daar zeker mijn best voor, maar dat is soms erg moeilijk

  • Sylvahna Konter-Mulder
   Auteur
   30 juni 2018 / 09:30

   De gevolgen zijn echt zo vervelend! Sneu dat je het ook mee hebt moeten maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.