In 5 stappen naar een borstverkleining

Zoals jullie weten krijg ik een borstverkleining. Vandaag ga ik jullie vertellen welke 5 stappen je moet ondergaan voordat je een borstverkleining krijgt.

Stap 1: Naar de huisarts

De eerste stap is naar de huisarts gaan. Hoe dit gaat is verder heel anders bij iedere huisarts. Bij mij ging het zo dat ik een afspraak had gemaakt, omdat ik veel last had van mijn borsten. Ik heb de huisarts uitgelegd dat ik er veel last van had en daardoor ook veel last van mijn nek, schouders en rug. Daarnaast vertelde ik dat ik onderzoek had gedaan en dat ik uit kwam op een borstverkleining.

Mij werd wat vragen gesteld, zoals bijvoorbeeld mijn cupmaat en of ik al fysiotherapie had geprobeerd. Ze vroeg ook of ik liever een kliniek wilde of een ziekenhuis en ze wist mij te vertellen dat er een polikliniek in Hengelo zit voor borstkanker en dat daar dus best wat chirurgen lopen die ervaring hebben met borstoperaties. Dat gaf mij wel een fijn gevoel en het ziekenhuis had dan ook mijn voorkeur. Ze ging een afspraak voor me maken en de volgende dag had ik al een bevestiging op de deurmat liggen. Over 2 weken kon ik al terecht!

Stap 2: Afspraak met de arts-assistent van plastisch chirurgie

Mijn afspraak stond om 13:30 uur. Ik heb die ochtend dus gewoon gewerkt. Help me vooral herinneren dat ik dat niet meer doe, want ik kon me totaal niet concentreren op het werk. Waardeloos.
Uiteraard had de arts een spoed wat net voor mijn afspraak kwam, waardoor ik 1,5 uur moest wachten. Ik mocht ook een nieuwe afspraak maken. Ja dag. Dan heb ik mijn hele middag verkloot voor niks. Ik neem geen vrije middag op om een halve dag in het ziekenhuis te wachten zonder resultaat, dus ik bleef gewoon wachten. Ik was niet alleen. Sebas was bij me. Hij had gelukkig vrij 🙂

Toen we eindelijk aan de beurt waren, stelde ze me eerst een aantal vragen over mijn lengte, gewicht en waar ik precies last van had. Lengte en gewicht had ze nodig om mijn BMI uit te rekenen. Ook wilde ze weten wat mijn cupmaat was en naar welke maat ik graag toe wilde.

Ze vertelde me ook alle complicaties die op zouden kunnen treden. Zo vertelde ze bijvoorbeeld dat ik een nabloeding kon krijgen. Als dat zo zou zijn, moest ik opnieuw geopereerd worden. Gelukkig is het wel zo dat je zo een nabloeding wel ongeveer maximaal 24 uur na de operatie moet krijgen en dan ben je nog in het ziekenhuis, dus dat scheelt een hoop.
Ze vertelde me ook hoe het na de operatie zal gaan en ik word eerst ingetapet met verband na de operatie. Dit mag er een dag later af en dan moet ik een sportbeha aandoen die ik 6 weken lang moet gaan dragen.

Daarna moest ik mijn bovenkleding uittrekken en ging ze het opmeten. Na het opmeten heeft ze er foto’s van gemaakt, omdat het ziekenhuis medische voor-foto’s moet hebben.

Ik mocht mijn kleding weer aantrekken en ze vroeg me nog na of ik er nog steeds zeker van was dat ik het door wilde laten gaan na het horen van wat de complicaties waren. Uiteraard zei ik ja en heeft ze de aanvraag voor me gedaan bij de zorgverzekering.

Stap 3: Wachten op akkoord van de verzekering

Zelf zit ik bij Menzis en uiteraard is dit voor iedere zorgverzekering weer anders. Ik had al nagevraagd hoe lang het ongeveer zou duren, voordat zo een aanvraag beoordeeld is. Dat heeft bij Menzis een periode van maximaal 2 weken. Dat is echt fijn snel. Bij de meeste is het namelijk 4 weken van wat ik heb begrepen.

Menzis heeft ook een whatsapp-nummer waar je gewoon met ze kunt appen. Hier kan je ook navragen hoe het met je aanvraag staat. Ik ben zelf namelijk totaal niet iemand die rustig kan gaan zitten afwachten tot ik bericht krijg. Dit bericht komt namelijk per post en voordat ik dat dus weet kan er zo een volledige dag tussen zitten. Zodra ik akkoord kreeg via de zorgverzekering moest ik het ziekenhuis bellen voor een nieuwe afspraak met de plastisch chirurg. Ze vinden het bij Menzis ook geen probleem als je ze steeds een appje stuurt om te vragen of er al meer bekend is. Dat is echt heel fijn.

Na 10 dagen kreeg ik te horen dat ik akkoord heb gekregen.

Stap 4: Afspraak met de plastisch chirurg

Zodra je akkoord krijgt van de zorgverzekering, moet je contact opnemen met het secretariaat van de plastische chirurgie. Zij controleren dan of zij inderdaad bericht hebben gekregen van de zorgverzekering dat het akkoord is en dan plannen ze een afspraak in met de plastisch chirurg. Dit was al vrij snel. Iets meer dan 2 weken later, had ik die afspraak al.

Mijn afspraak was om 8:00 uur ’s morgens, dus het was nog heerlijk rustig overal en geen uitlooptijden! Ik kon dus direct terecht en hoefde niet langer te wachten. Ze vertelde mij hoe ze de operatie ging doen en nadat ik mijn bovenkleding uit had kon ze ook kijken wat ze ermee ging doen en of mijn gewenste cup haalbaar was. Dat was het gelukkig! Er was ruimte voor vragen en ze vertelde mij van de complicaties en dat de littekens bij mij waarschijnlijk langzamer zouden genezen, omdat ik een gevoelige huid heb.

Na deze afspraak moest ik door naar de anesthesist en moest ik daar een afspraak mee maken, maar als ik mazzel had kon ik wel meteen terecht omdat het nog zo rustig was. Nou, je raad het niet, maar ik had een keer mazzel! Ik kon meteen terecht! De anesthesist stelde me redelijk veel vragen over mijn gezondheid en ging mijn bloeddruk en hartslag meten. Dat zag er allemaal goed uit en ze legde me ook uit hoe de dag van de operatie er uit zou gaan zien.

Daarna mocht ik doorlopen naar de planning en daar werd een datum ingepland voor de operatie.. Spannend! De eerste datum die ze noemde was 10 augustus en helaaaaas kon ik daar geen ja op zeggen, omdat we dan op mijn werk midden in de vakanties zitten. Toen was de meest logische gedachte dat we vakantie hadden van 10 – 24 september en dat ik 3 oktober jarig ben, dus het meest logische was erna. Dan kwam ik op 9 oktober. Oké, prima! De afspraak is gemaakt!

Maar een paar uurtjes later bedacht ik me.. Jeetje, dat duurt nog 3 maanden!! Nee, dat wil ik helemaal niet als het ook al over 1 maand mogelijk is. Ik heb onwijs veel last en zie het niet zitten om nog 3 maanden zo door te gaan. Eens kijken of we de vakantie kunnen verplaatsen naar oktober en desnoods vier ik mijn verjaardag een paar weken later, maar ik wil echt eerder! Eind augustus was ideaal geweest, maar dat kon niet meer. Na eind augustus was de eerste mogelijkheid op 4 september. Doe dan maar 4 september! Dat duurt nog ongeveer een maand en 3 weken. Dat is te overzien en véél beter dan 3 maanden!

Stap 5: De operatie

Op 4 september dus! Oh jeetje, ik ben zó blij dat het zover is over een maand en 3 weken!! Zo ver zijn we uiteraard nog niet, maar ik kan je wel vast de dingen vertellen die ik wel weet..

Ik word 2 werkdagen voor de operatie tussen 9 en 12 opgebeld voor de definitieve tijd dat ik daar aanwezig moet zijn en dan word ik bij de receptie door iemand opgehaald die me begeleid naar de juiste afdeling etc.

Als de operatie voor 11:00 uur is gepland, dan moet ik nuchter blijven vanaf 00:00 uur de nacht ervoor. Wanneer hij na 11:00 uur is ingepland, dan mag ik voor 7:00 uur nog een normaal ontbijt eten. Tot 2 uur voor de operatie mag ik nog gewoon water drinken.

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Bloglovin, Twitter en Pinterest?

Ik hoop dat de stappen zo duidelijk zijn voor jullie. Mochten jullie nog vragen hierover hebben, dan mogen jullie die uiteraard altijd stellen in de comments. Wil je liever niet dat jouw vraag online komt te staan, dan mag je me ook altijd mailen op info@sylvahna.nl. Als je me stap voor stap wilt volgen, dan raad ik je aan om mij via Instagram te volgen!

Volg:
Sylvahna Konter-Mulder

Mijn naam is Sylvahna en ik ben de eigenaar van Sylvahna.nl. Joh! Hier blog ik over alles wat mij interesseert en waar ik blij van word. Mocht je meer van mij willen weten of mij wat willen vragen, dan kan je mij altijd mailen.

Find me on: Twitter | Facebook

Delen

9 Reacties

  • Sylvahna Konter-Mulder
   Auteur
   18 juli 2018 / 09:45

   Wat lief! Dank je wel 🙂

  • Sylvahna Konter-Mulder
   Auteur
   19 juli 2018 / 18:43

   Dank je wel! 🙂

 1. 20 juli 2018 / 07:22

  Persoonlijk hou ik heel erg van grote borsten maar ik begrijp wel dat je deze stap zet. Mijn schoonzus heft ook enorm last van haar veel te grote boezem en denkt er ook over na om dit te laten doen. Zal je artikel alvast delen met haar.

 2. 22 juli 2018 / 11:47

  Ik heb heel veel respect voor je! Ik heb ook een grote cup en ervaar ook veel problemen. Toen ik 15 was werd een borstverkleining voor het eerst geopperd, maar ik heb de stap nu (11 jaar later) nog steeds niet gezet. Ik lees geïnteresseerd mee met je updates!
  Anne onlangs geplaatst…DIY: Trouw-uitnodigingen met folieMy Profile

  • Sylvahna Konter-Mulder
   Auteur
   23 juli 2018 / 05:59

   Dank je wel, Anne! Leuk om te lezen 🙂 Vervelend dat je er ook problemen mee hebt! Ik loop er inderdaad ook al zo lang mee en de laatste tijd is mijn rugpijn etc. alleen nog maar erger geworden, dus heb ik besloten om de stap te zetten! Nu nog even wachten tot het 4 september is 🙂

 3. 22 juli 2018 / 19:46

  Zelf heb ik ook een redelijke boezem. Nu wil ik graag nog eventuele zwangerschappen afwachten voor ik een borstverkleining laat doen. Maar ik begrijp je volledig en ben ook erg benieuwd hoe het gaat aflopen. Liefs
  Loïs onlangs geplaatst…Halfjaarlijks DoelenoverzichtMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.